Spartips

Här hittar du enkla spartips på hur du både kan spara och tjäna pengar.

Gör en budget
För att kunna ha koll på dina inkomster och utgifter så är det bra att ha en budget. Skriv ner allt du tjänar och gör av med så kan du alltid i slutet av månaden ha bra koll på din ekonomi.
Se över dina el-, telefon- och försäkringskostnader
Det kan vara svårt att hålla koll på om man betalar för mycket för till exempel el och telefoni. Om du vill spara pengar så ta reda hur mycket just din leverantör kostar och jämför med andra bolags kostnader. Detta kan du enkelt göra på internet. Konsumentverket har bland annat en bra sida där man kan jämföra dessa kostnader.

Köp begagnat
Det finns många saker du kan köpa begagnat som fortfarande är i gott skick och användbara. På internet finns många auktion-och försäljningssidor som till exempel Blocket, där du både kan fynda och få något du vill bli av med sålt.
Leta efter loppisar och klädförmedlingar i din stad, där finns det också bra köp-och försäljningsmöjligheter.
Är du student så kan du spara pengar genom att köpa begagnade skolböcker. Varför köpa nytt när du kan köpa en använd för halva priset?

Jämför priser och produkter
Det lönar sig faktiskt att jämföra olika priser på varor . Om du ska köpa något lite dyrare kan det vara smart att jämföra priser innan du handlar det du är ute efter. Leta efter den produkt du vill ha på olika företags hemsidor och hitta det lägsta priset. Kolla på till exempel Prisjakt eller Pricerunner.

Dåliga vanor
Tråkigt men sant så slösas ofta mycket pengar på ganska så onödiga saker som godis, läsk, tidningar och tobak. Undvik dessa saker eller försök att minska dessa inköp. Du kommer att spara mer än du tror.
Åker du mycket taxi? Införskaffa istället en cykel eller ett busskort.
Äter du ofta lunch ute? Ta med dig lunch hemifrån, enklare och oftast godare eftersom
du kan laga vad du är sugen på.
Åker du bil till ditt arbete/skola? Hör runt och fråga om samåkning så kan ni dela på bensinkostnaden och även spara på mijön!
Tänk på att ofta görs dåliga köp när man spontanshoppar, då man inte riktigt har hunnit tänka igenom beslutet. Vill du köpa något så kan det vara bra att tänka igenom sitt beslut och se över sin ekonomi.
Undvik att handla på kredit då räntorna oftast är höga, du kan troligen vänta att köpa

Små men smarta tips
Det finns hemsidor och mobilleverantörer som erbjuder gratis sms på internet. Ett smart sätt att hålla sin mobilräkning nere!
Kanske har du en mobiloperatör du anser vara för dyr, om ditt abonnemang ändå gått ut kan du alltid byta mobiloperatör men ha kvar ditt gamla nummer, smidigt och lönsamt.
Stäng av alla dina elektroniska apparater i hemmet när du inte använder dem, bra ur både ekonomi- och säkerhetsperspektiv. En undersökning av Konsumentverket visar att apparater i stand-byläge kan förbruka ungefär 10% av all el som en familj använder på ett år.

Tänk på hur du förbrukar din el. Du sparar mycket energi genom att sätta lock på kastrullerna när du lagar mat, tänk även på att använda samma plattstorlek som din kastrull. Använd vattenkokare flitigt istället för att koka vattnet på en vanlig platta. Du sparar både tid och energi!

Samla mynt! Oftast orkar man ändå inte bära med massor av småpengar. Ha en liten spargris hemma och fyll på den så fort du får växel över. Efter ett tag har det blivit till en summa som du egentligen inte har lagt ner stor möda på. Små förändringar är lättare att göra än stora, tänk på att många bäckar små bildar en å. Spara pengar och få en mer balanserad ekonomi!