Bolån

Vad gäller bolån eller bostadslån så erbjuder de flesta traditionella banker denna låntyp men numera finns också en rad banker och företag specialiserade på just bolån.
Bolån är ett lån för dig som ska köpa ett hus eller en lägenhet och är alltså en lånetyp som innebär högre summor, oftats är lånen i miljoklassen.

Så ansöker du om bolån och hittar ett så billigt bolån som möjligt – Guide
Om du bestämt dig för att ansöka om ett bolån för att köpa en bostad, är detta inte alltid så enkelt som man kanske skulle kunna tro. Det är nämligen inte alltid som det bästa alternativet är att helt enkelt ansöka om ett bolån hos första bästa lånegivare som man stöter på, utan istället finns det flera fördelar med att titta på flera olika alternativ gällande bolån.

Bland annat ökar då chanserna att man hittar det billigaste möjliga bolånet. Trots att likheterna prismässigt är stora olika bolånegivare emellan, är priserna i regel inte identiska, utan till och med ganska stora skillnader kan förekomma.

Sedan kan även andra saker, som tillkommande avgifter (t.ex. uppläggningsavgifter och liknande), villkor och annat skilja sig åt, så det första bästa lånet är inte alltid ett bra val.

Bolån

Har man större koll på marknaden för bolån, är det även lättare att förhandla om både priser och annat med långivaren. För ja, förhandlingsutrymme finns faktiskt hos många långivare, inklusive storbankerna, när det gäller så stora lån som bolån!

Vi rekommenderar därför att du aldrig godtar det första erbjudandet du får, utan istället försöker förhandla ned räntan något, för din egen skull.

Vad påverkar vad bolånet kommer att kosta?
Flera saker påverkar detta, som t.ex:
– Vad det är för bostad du vill köpa, dvs. själva låneobjektet, och dess marknadsvärde
– Vad du har för handpenning, dvs. summa som du lägger i samband med köpet själv
– Vem det är som lånar, dvs. din (och möjligtvis din partners, om ni är två som söker om lånet) ekonomi, inkomst och liknande

Det är därför inte alls säkert att samma bolån som blev billigast för en familjemedlem eller bekant också kommer att vara det billigaste för dig, utan istället bör var och en göra sin egen research och jämförelse gällande detta. Ett bolån är trots allt ett så stort åtagande att det finns mycket pengar att spara på att göra detta, så även om det kan kännas lockande att gå på någon annans rekommendation: gör inte det!

Exakt hur man ansöker om bolånet varierar lite från låntagare till låntagare, men i regel kan man säga att storbanker och liknande banker kräver att man besöker dem för att fylla i en låneansökan, medan nätbaserade långivare även kan godkänna en nätansökan, som du fyller i via Internet, med alla uppgifterna som behövs.