Billån

Om du går i tankarna att låna pengar till att köpa bil så finns det många aktörer som har speciella lån för just bilköp. Även traditionella banklån kan annars användas för att låna pengar till bilköp.

Måste man ta ett billån om man behöver låna pengar för att köpa en bil?

Att man inte har hela summan som behövs för att köpa en bil färdig är allt vanligare, framför allt i de fall då man är intresserad av en helt ny bil, som förstås kan kosta en hel del. De flesta som befinner sig i denna situation väljer då att låna pengar för detta, och väljer man att göra detta, är förstås ett billån den första lånetypen man tänker på.

Billån bil

Ett billån är förstås ett bra alternativ för detta, eftersom ett billån är tänkt att användas just för detta ändamål. De företag som beviljar billån vet därför exakt hur de ska gå tillväga för att man ska kunna ansöka om ett billån på ett så smidigt sätt som möjligt. Låneprocessen brukar därför vara snabb och enkel.

Dock skiljer sig billån från andra lån, som man också kan ta för att köpa en bil, när det gäller en viktig punkt: nämligen att bilen man köper används som säkerhet för lånet. Detta innebär att du ger långivaren tillstånd att sälja bilen för att få tillbaka pengarna de lånat ut till dig, om det är så att du inte kan betala tillbaka lånet av någon anledning. Tar man ett billån med bilen som säkerhet, finns därför risken att man blir av med bilen, i värsta fall.

Bilen som säkerhet vid lån

Det faktum att man använder sig av bilen som säkerhet för lånet betyder dock att långivaren kan känna sig säkrare på att få tillbaka lånesumman, vilket de inte alltid kan vara om de beviljar lån utan säkerhet på samma vis. Detta gör att de ofta går med på att låna ut pengar till dig med en lägre ränta än annars, så ett billån blir ofta billigare än andra lån man kan ta för detta. De allra flesta väljer därför ett renodlat billån när de ska låna pengar till att köpa en bil, men vill man inte göra detta, av en eller annan anledning, måste man förstås inte göra det. Det går istället även att ta ett lån utan säkerhet för att köpa bil om man vill det.

Lån utan säkerhet är ju sådana lån som man inte ens behöver diskutera användningsområdet för med långivaren. Vill man ta ett sådant lån och använda pengarna till ett bilköp, kommer ingen därför att sätta stopp för detta.

Dock bör man alltid som låntagare själv försöka klura ut hur mycket dyrare det egentligen blir med ett blancolån dvs. lån utan säkerhet istället för ett billån, samt hur väl återbetalningstiden stämmer överens med den man vill ha, när man tar ett blancolån. I regel har nämligen många billån även längre återbetalningstider, vilket i förlängningen betyder en lägre månadskostnad för låntagaren, än blancolån, men så behöver inte alltid vara fallet. Och det finns ju även en hel del låntagare som inte har något emot en kortare återbetalningstid, eftersom man tycker att det är skönt att bli av med lånet snabbt. Hör du till denna grupp, och lyckas hitta ett prisvärt blancolån, kan ett blancolån därför vara ett bra alternativ till ett billån.