Banklån

Banklån eller privatlån är det traditionella lån som de flesta banker erbjuder. Privatlån passar de flesta personer och lämpar sig för dig som vill låna till att t.ex. renovera huset eller köpa kapitalvaror.

Lånen ligger oftast från 20 000 kr och uppåt och har fördelen att du själv kan välja den nivån som passar dig och är inte tvungen att låna mer än då egentligen behöver eller att inte nå upp till den summan du är ute efter.

Ett banklån kan med fördel ansökas online via ett ansökningsformulär som du fyller i på bankens hemsida.

Därför är ett banklån att föredra över olika krediter när du behöver extra pengar

Om du behöver låna pengar, men inte vill ta ett stort lån, som t.ex. ett bolån eller liknande, som kräver att du har en säkerhet av något slag, kan du i regel välja mellan två olika alternativ för detta: dels krediter, som kan läggas på, på ditt konto eller ditt kort, alternativt snabblånekrediter, samt banklån. Av dessa alternativ är alltid ett banklån att föredra, av flera olika skäl.

Banklån

För det första kommer ett banklån alltid att ha en längre återbetalningstid än en kredit, som i regel ska betalas tillbaka mycket snabbt. Många krediter har t.ex. en återbetalningstid på en månad, och det finns även krediter med kortare återbetalningstider än så. Ett banklån har däremot aldrig en så kort återbetalningstid, utan istället rör det sig om månader eller till och med år, innan lånet ska betalas tillbaka. Detta gör att ett banklån verkligen är att rekommendera, framför allt i de fall då man kanske vill låna ett lite större belopp.

Den längre återbetalningstiden kommer ju nämligen att göra att du slipper hålla på och be om anstånd för lånebetalningarna, och slipper betala dröjsmålsräntor och påminnelseavgifter och liknande, om det är så att du har svårt att hitta pengarna att betala tillbaka lånet med. (Läs mer hos iumab) Dessa avgifter, för fördröjda återbetalningar, kan ibland vara avsevärda, så det är alltid att rekommendera att man försöker undvika dem.

För det andra är det nästan alltid så att ett banklån har en lägre ränta än en kredit, som har en högre ränta, dels eftersom det är tänkt att man ska betala tillbaka summan man lånar snabbare, men även av andra skäl. Det blir därför billigare att ta ett banklån än en kredit i de allra flesta fall.
Ju mer du kommer att låna, desto mer kan du förstås spara genom att välja ett lån med en lägre ränta istället. Så framför allt för den som vill låna lite mer, bör valet vara enkelt.

En del drar sig för att välja ett banklån istället för en kredit av något slag, eftersom man tror att det skulle ta mycket längre att få banklånet, istället för en snabb kredit. Dock finns det numera även snabba alternativ för banklån, så det måste inte nödvändigtvis vara så att ett banklån är det långsammare alternativet, även om det förr ofta var så, och en del fortfarande tror att så är fallet.